Random ALP Powering OFF!

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
My unit is at least 4 years old V2 and since the last couple of updates, which has probably nothing to do with this problem anyway! It will just randomly power off, I see the light go red and start flashing just like it would if you hit the power button. There is no rhyme or reason when this will happen, driving or sitting still it just turns off then I have to push the power button and it fires right up! Yes I checked the connections and they are all good! could it be my CPU going bad?
 

thanks

for all the fish
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Acceptus
Newly Registered
Joined
Sep 16, 2016
Messages
5,058
Reaction score
5,658
Rating - 100%
1   0   0
BT, HiFi or STD control pad?
 

thebravo

Security Detachment
Security Attaché
Moderator
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 31, 2016
Messages
4,262
Reaction score
7,438
Location
FL (formerly CT)
Rating - 0%
0   0   0
I'd almost wonder if it's the control pad and a button sticking a little (or an internal short on the pad or cable) causing the system to think you are holding down the power button and power therefor it powers off.
 

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
HIFI control pad---The button feels fine and has a nice feeling when being pushed, nothing out of the ordinary!
 

64pvolvo1800

Snail Pace
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
May 1, 2012
Messages
1,282
Reaction score
486
Location
Atlanta
Rating - 100%
1   0   0
My unit is at least 4 years old V2 and since the last couple of updates, which has probably nothing to do with this problem anyway! It will just randomly power off, I see the light go red and start flashing just like it would if you hit the power button. There is no rhyme or reason when this will happen, driving or sitting still it just turns off then I have to push the power button and it fires right up! Yes I checked the connections and they are all good! could it be my CPU going bad?
Where is your CPU located? Is it possible that you have trapped a lot of heat with something that used to be in free air? Heat can do what you describe to electronics.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

omgboost

Left Lane Hog
Security Attaché
Moderator
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Oct 27, 2014
Messages
3,457
Reaction score
4,140
Location
Forced Induction Land
Rating - 0%
0   0   0
Check your ground cable. Also, make sure your control pad is not near a heat source
 

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
Not near any trapped heat source for sure--Ill double check connections again, but whats crazy just yesterday I was sitting at a stoplight and it just turned off lol----
 

thanks

for all the fish
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Acceptus
Newly Registered
Joined
Sep 16, 2016
Messages
5,058
Reaction score
5,658
Rating - 100%
1   0   0
Not near any trapped heat source for sure--Ill double check connections again, but whats crazy just yesterday I was sitting at a stoplight and it just turned off lol----
LOL??? more like WTF or OMG!!!! Good thing you're not running dark mode and didnt miss the shutdown.
Your car wouldnt by chance stop and restart the engine at times? Low voltage to alp maybe, similar issues which V1 fixes with the V1 BOB adapter? www.valentine1.com: BOB V1 Radar Detector Option | Valentine One | Radar Detectors
 

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
LOL??? more like WTF or OMG!!!! Good thing you're not running dark mode and didnt miss the shutdown.
Your car wouldnt by chance stop and restart the engine at times? Low voltage to alp maybe, similar issues which V1 fixes with the V1 BOB adapter? www.valentine1.com: BOB V1 Radar Detector Option | Valentine One | Radar Detectors
S/S is disabled so I know its not that--it will shut down just normal driving down the road--you never know when it will do it---I may happen to look at my LED and it will be off and Iike Ohh$$hit
 

BestRadarDetectors

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
MFG/Vendor
Newly Registered
Joined
Oct 17, 2011
Messages
11,818
Reaction score
26,383
Rating - 0%
0   0   0
S/S is disabled so I know its not that--it will shut down just normal driving down the road--you never know when it will do it---I may happen to look at my LED and it will be off and Iike Ohh$$hit
Before going crazy hook up something else to the same + and - wires of the ALP and see if that also goes down when the ALP goes down. If the ALP see's low voltage it will do exactly what you are seeing.
 

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
Before going crazy hook up something else to the same + and - wires of the ALP and see if that also goes down when the ALP goes down. If the ALP see's low voltage it will do exactly what you are seeing.
Ill give that a whirl and see what happens! Hard to think its low voltage especially when Im driving around and it does it, I have never seen Low voltage on my R3 or any dash lights either--truck is not even a year old haha
 

benzr

Been there done that !! Original V1 user !!
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Apr 23, 2012
Messages
4,415
Reaction score
4,688
Location
FLA
Rating - 0%
0   0   0
Could be uour car battery got weak
Maybe losing .5 volts ?? Cell going bad ??
Something on that circuit using the voltage ,,, like ELECTRIC SEAT HEAT REAR WINDOW HEATER ???


Something you just started using I would search for ...

or put a voltmeter on the circuit to read when it goes out

Benzr


Posted from my iPhone using the RDF Mobile App!
 

Andrew21

"All Blade, All The Time"
Administrator
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Oct 31, 2010
Messages
11,043
Reaction score
8,976
Location
Long Island
Rating - 100%
5   0   0
Check the ground for sure. Then hook up a voltmeter to see what its doing.
 

System

PSL ÷ 2
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
Newly Registered
Joined
Jun 12, 2016
Messages
4,905
Reaction score
6,000
Location
Alberta
Rating - 0%
0   0   0
No low voltage warning from the speaker it sounds like right? It gives you an audible alert "Warning: low voltage" then it shuts off. I get that when I don't tighten all the grounds down enough
 

radarrob

Newcumber
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Oct 28, 2010
Messages
9,468
Reaction score
2,909
Location
USA
Rating - 100%
25   0   0
Possibly battery in vehicle going bad? My old car I had my LI installed and what you described same thing happened to me. Since I replaced the battery problem solved.
 

nano

Premium Member
Premium Member
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
May 21, 2011
Messages
288
Reaction score
301
Location
Europe
Rating - 0%
0   0   0
It will just randomly power off, I see the light go red and start flashing just like it would if you hit the power button.
I am having the same issue with my HiFi control set, which occurres only at high temperature when the car was parked directly in the sun. It was explained to me, that older control sets are not as heat resistant as the newer ones.

After a few minutes driving with AC enabled, it works without problems again.
 

Holla

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Dec 17, 2011
Messages
3,947
Reaction score
2,815
Location
ALASKA
Rating - 100%
1   0   0
I remember that, but trust me I dont have that issue in AK
 

benzr

Been there done that !! Original V1 user !!
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Apr 23, 2012
Messages
4,415
Reaction score
4,688
Location
FLA
Rating - 0%
0   0   0
Whatever HAPPENED in this scenario ??
@Holla

What was the final fix/result ??

Benzr


Posted from my iPhone using the RDF Mobile App!
 

Eloi

Premium Member
Premium Member
Advanced User
Intermediate User
Beginner User
General User
Newly Registered
Joined
Jan 13, 2013
Messages
4,481
Reaction score
4,180
Rating - 0%
0   0   0
My unit is at least 4 years old V2 and since the last couple of updates, which has probably nothing to do with this problem anyway! It will just randomly power off, I see the light go red and start flashing just like it would if you hit the power button. There is no rhyme or reason when this will happen, driving or sitting still it just turns off then I have to push the power button and it fires right up! Yes I checked the connections and they are all good! could it be my CPU going bad?
My cpu is the same age V2 , curiously the same thing happened to me today ...i was bored waitng for the green ...checked #6 on hifi ...green comes ...moves .. . only after 15 secs realised the blue led is off :confused: ...checked if my R1 is also off ....it is ON , Alp/R1 are on the same circuit ...thus i know it is not a power failure of any kind , no heat ...32F outside.

Note : new battery , voltage excellent.

Only happened one or two times in 6 months ...but freaking if it happens while in high speed.

Weird ...

thanks to external leds in eyes view :angel:

 
Last edited:

Donation drives

RDF Server & License Fees (Mar 2019) (ACTIVE)

This donation drive covers the server and licensing fees for RDF for the month of March 2019...
Goal
$334.00
Earned
$430.00
This donation drive ends in

Latest threads

Social Group Activity

Forum statistics

Threads
79,105
Messages
1,178,331
Members
18,143
Latest member
Radarious
Top